Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nden ‘Geri Kazanım Katılım Payı’ Ödemeleri İle İlgili Açıklama

10.04.2020
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği’nden ‘Geri Kazanım Katılım Payı’ Ödemeleri İle İlgili Açıklama

2019 yılının son aylarında ortaya çıkan, ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altında bırakan COVID-19 salgını nedeniyle zor günlerden geçiyoruz. Küresel sağlık krizine neden olan salgın, tüm sektörleri yakından etkiliyor ve küresel ekonomide de büyük tahribatlar oluşturuyor.

Yıllık ticaret hacmi yaklaşık 9 milyar dolar olan bitkisel yağ sektörümüz de salgından etkilenen sektörlerden biri maalesef. En büyük ithalat kalemlerinin yağlı tohumlar ve türevlerinin olduğu da göz önünde bulundurulduğunda hem bitkisel yağ hem de tüm gıda sektörü olarak önümüzdeki günlerde daha da zorlu bir süreç yaşanacağını öngörüyoruz.

Sektör olarak yaşanan bazı lojistik sıkıntılara rağmen gıda zincirini koruyarak, bitkisel yağlarımızın vatandaşlarımıza aksamadan ulaşması için büyük bir özenle çalışıyoruz.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayımladığı ‘Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği’ ambalaj sektörü başta olmak üzere bitkisel yağ sektörü ile birlikte pek çok sektörü yakından ilgilendiriyor. Çevrenin korunması üretirken ve tüketirken duyarlılık gösterdiğimiz en önemli sorumluluk alanlarımızdan biridir. 

22 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile beyanname ve ödeme süreleri ile ilgili bir düzenleme yapıldı. Ancak, yaşadığımız bu zorlu süreç nedeniyle Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak ile Bakanlık yetkililerimizden bu konuda anlayış talep ediyor, GEKAP uygulamasının 2020 yılı için yürürlüğünün durdurulması, 2021 yılından itibaren uygulanmaya geçirilmesi hususunu yüksek müsaadelerinize arz ediyoruz.

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği(BYSD) olarak ülkemizin büyük potansiyeline inanıyoruz. Bu salgının üstesinden geleceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi “Hiçbir virüs, hiçbir salgın Türkiye’den daha güçlü değildir.” Milli bir mücadelenin içindeyiz. Dayanışma ve paylaşma ile bugünleri atlatacağız. Ekonomimizi, üretimimizi sağlam tutacağız. Yeni dünya düzeninde  ‘Güçlü Türkiye’ hedefimizi gerçekleştirmek için daha çok çalışacağız. Büyük Türkiye'nin bu badireden de güçlenerek çıkacağına yürekten inanıyoruz.

Saygılarımızla…

 

Bilgi Notu

Tarım ürünleri ticaretinde 2019 yılı itibari ile dış ticaret açığımız yokken, yağlı tohum ve türevlerinde dış ticaret açığımız yıllık 2.5 milyar dolar civarındadır.

Derneğimiz, toplantılarını sadece yönetim kurulu toplantıları ile sınırlamayıp, bölge toplantılarına da yer vererek, bölge sanayicilerimizin sorunlarını paylaşma ve çözüm bulma açısından gerekli iletişim ortamını sağlamıştır.

Web Sayfası Sponsorları