Başkanımız Akıllı Tarım Programına Konuk Oldu.

5.11.2020
Başkanımız Akıllı Tarım Programına Konuk Oldu.

TAHİR BÜYÜKHELVACIGİL: “YAĞLI TOHUMLAR STRATEJİK ÜRÜN İLAN EDİLMELİ”

Başkanımız Tahir Büyükhelvacıgil, Bloomberg HT’de yayınlanan Akıllı Tarım programına canlı yayın konuğu oldu. Tarım editörü İrfan Donat’ın sunumuyla tarım ve gıda sektörünün mercek altına alındığı programda, bitkisel yağ sektöründeki gelişmeler masaya yatırıldı. Akıllı Tarım programında ayçiçeğindeki ürün yetersizliği, rekolte eksikliği ve fiyat artışı konuları gündeme taşındı.

Ülkemizde yeterli ayçiçeği tohumu üretimi olmadığını ve yüzde 65 ithalat ile dışa bağımlı olduğumuzu belirten Başkanımız Büyükhelvacıgil şu mesajları verdi:

“Yağlı tohumlu bitkiler sektöründe fiyat hareketleri yukarı yönlü hareket etmeye devam ediyor. Bu sorun, pandemi şartları ile de küresel hale geldi. Bizim önceliğimiz özellikle yağlı tohumlu bitkilerde, kendi kendine yetebilen, kimseye muhtaç olmadan stratejik üretim yapan bir ülke haline gelmemiz. Yağlı tohumların stratejik ürün ilan edilmesi gerekiyor. Bunu, ancak tüm paydaşlarla birlikte gayret ederek yapabiliriz.

Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere gibi Karadeniz havzasındaki tüm ülkelerde ayçiçekte rekolte düşüşü yaşadık. İthal ettiğimiz Karadeniz havzası ülkeleri Ayçiçek ihraç etmeyi değil kendi çiftçisini korumak için ham yağ ihraç etmeyi tercih ediyorlar. Kur baskısı sonucunda ve rekolte düşüşleri ile beraber fiyatlarda artışlar yaşanıyor. Karadeniz havzasının ihracat tercihleri sektörümüz de fiyat artışlarının yanında hayvan küspesi üreten kırcımızı da etkiliyor. Bizim de öncelikli amacımız en azından kendi ihtiyacımız olan 3 milyon ton ürünü üretebilmemiz olmalıdır. Sektörümüzün yurt içi alım miktarını topladığımız zaman, maalesef TÜİK tarafından ayçiçeği tohumunda açıklanan üretim rakamlarını bulamıyoruz. Bu yönden rakamların yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Ülkemizde doğru ekim politikalarını belirleyebilmek için de sağlıklı verilere ihtiyacımız var.”

Bilgi Notu

Ülkemiz, sıvı yağ üretimi için gerekli olan yağlı tohum ve türevlerinde ham madde bakımından yüzde 75’in üstünde dışa bağımlıdır.

Derneğimiz, toplantılarını sadece yönetim kurulu toplantıları ile sınırlamayıp, bölge toplantılarına da yer vererek, bölge sanayicilerimizin sorunlarını paylaşma ve çözüm bulma açısından gerekli iletişim ortamını sağlamıştır.

Web Sayfası Sponsorları